W środę 25 września 2019 r. klasy trzecie wybrały się na wycieczkę do piekarni Państwa Elżbiety i Zbigniewa Dudów w Miłocicach. Dzieci na własne oczy mogły obserwować proces wykonania różnego rodzaju pieczywa. Samodzielnie pod okiem pana Daniela Dudy mogły upiec sobie bułeczki przez siebie ukształtowane i ozdobione ziarnami np. maku, słonecznika lub siemienia lnianego.
W oczekiwaniu na ich wypiek odbyli spacer po okolicy ukierunkowany na obserwację pól i pracę rolnika o tej porze roku. W trakcie spaceru dzieci rozpoznawały drzewa, krzewy i rośliny zielne.
W drugiej części uczniowie odwiedzili gospodarstwo rolne Państwa Karoliny i Pawła Muchów. Tam z zainteresowaniem słuchali o maszynach rolniczych i ich przeznaczeniu. Dla niektórych jednak największą atrakcją była wizyta w oborze gdzie znajdowało się kilkadziesiąt krów. Z uwagą słuchali opowiadanych przez panią Karolinę ciekawostek związanych z hodowlą.
Z woreczkami świeżutkich, ciepłych bułek wróciliśmy do szkoły.
Pięknie dziękujemy Państwu Elżbiecie, Zbigniewowi Dudom i Danielowi Duda za wspaniałe zajęcia edukacyjne w piekarni oraz Państwu Karolinie i Pawłowi Muchom za uatrakcyjnienie naszej edukacji.
Tekst: E. Doniec, I. Żarkowska
http://szkolapodstawowa.zsoslomniki.pl/index.php/2-uncategorised/350-uczniowie-klas-trzecich-w-piekarni-i-w-gospodarstwie-rolnym?tmpl=component&print=1#sigFreeId50192cc374